Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ik-smeer-niet.jpg

Helaas! SPF is het hele jaar nodig!

Je huid verbrandt dan misschien niet, maar de uv-stralen hebben veel meer effect op je huid dan je denkt. Voor je het weet is er zonneschade ontstaan. Een SPF factor beschermt niet alleen tegen verbranden, maar het beschermt ook tegen DNA-schade. Dit speelt een grote rol in huidverbetering en anti aging.

UV-A EN UV-B

UV-stralen bestaan uit UV-A, UV-B en UV-C. De laatste is het meest schadelijk en agressief, maar deze straling wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag. Het zonlicht dat wij op onze huid krijgen, bestaat uit UV-A en UV-B. Deze kunnen beiden verschillende effecten veroorzaken. Een ezelsbruggetje om die effecten te onthouden is:

Uv-A staat voor Aging

Uv-B staat voor Burning

ZONNESCHADE

UV-B kan ervoor zorgen dat je verbrandt. UV-A veroorzaakt veroudering. Dit kan zich ontwikkelen in pigmentvlekken, rimpels en uitdroging, maar uiteindelijk ook in andere DNA-schade.

ALS EEN ELASTIEKJE IN DE ZON

Je moet je bedenken dat de stralen tot diep in de huid doordringen en zo de elastine en het collageen aantasten. Je kunt het zien als een elastiekje. Wanneer je deze in de zon legt, droogt het uit. De elasticiteit gaat eruit en het elastiek gaat brokkelen en verkruimelen. Zo werkt het ook met de huid. De zon droogt de huid uit en tast zo het collageen en de elastinevezels aan. Op jongere leeftijd wordt dit redelijk snel weer hersteld. Maar wanneer het huidverouderingsproces op gang komt, worden er steeds minder snel weer nieuw collageen en nieuwe cellen aangemaakt. Wanneer de afbraak van elastine en collageen groter is dan de aanmaak, ontstaan er rimpels in de huid en andere oneffenheden.

MOEILIJK BRUIN

Een SPF-factor aanbrengen doe je dus niet alleen om verbranding te voorkomen, maar ook om huidveroudering en andere schade te voorkomen. Je maakt met een SPF op de huid nog steeds een mooie teint aan, maar wel op een verantwoorde manier. Wanneer je langzaam bruin wordt, ligt dit niet aan de SPF factor, maar aan je huidtype. Je wordt dan gewoonweg moeilijker bruin.

Geniet van de zon, maar wel met een SPF